Stiglo nam je doba godine kada umjesto tanjih bluza biramo džempere, kada polako pripremamo i lopate za snijeg i razmišljamo o tome kako ćemo se ugrijati u mjesecima koji slijede. Prve snježne padavine i praznici su pred nama. I dok mala djeca oduševljeno iščekuju sankanje, grudvanje i poklone ispod jelke, vi se vjerovatno pitate koliko ćete ove godine potrošiti na grijanje i da li će pad temperature prouzrokovati  štetu vašem domu. 

 

Većina priprema za zimu može da se obavi tokom jednog vikenda. Također, nije neophodno ni da potrošite previše novca. U nastavku ćemo vam predložiti nekoliko načina da pripremite svoj dom za nadolazeću zimu.

 

Jesenje čišćenje za zdraviju zimu

 

A pored hladnoće, zima nam donosi još jednu neugodnost, a to je sezona virusa i češćih razboljevanja. Stručnjaci tvrde da jesenje čišćenje može da bude odlična preventiva da se zimski period pregura zdravije i da može blagotvorno da djeluje na sve ukućane. 

Sa padom temperature i uključenim grijanjem, tkanine u kući mogu da postanu utočište klicama i bakterijama koje uspjevaju u toplim sredinama. 

 

Čišćenje igračaka

 

Ukoliko imate djecu, sigurno znate kako njihovi mali prstići vole da ostave ljepljive tragove na raznim mjestima ali i na najsitnijim igračkama poput lego kocki. Umjesto da čistite svaku figuru pojedinačno, pojedine mame su se dosjetile lakšeg načina za čišćenje igračaka. Taj način sastoji se u sljedećem: jednostavno prikupite igračke i stavite ih u jednu od onih vrećica za pranje veša, a zatim ih, u zavisnosti od materijala ubacite na pranje u veš mašinu ili mašinu za sudove. Jednostavno i praktično, zar ne? 

 

Provjerite svo grijanje

 

Ko želi da dočeka minus bez dobrog grijanja? Da ne biste u trenutku kada vam je to najpotrebnije ostali bez grijanja, važno je da dobro provjerite svo grijane u svom domu prije prvog mraza. Provjerite peć, kotao, dimnjak i očistite ih adekvatno. Zatim provjerite cijevi,  vidite da li postoje curenja, pukotine ili slomljeni djelovi. S obzirom na to da je grijanje već u jeku, lako ćete vidjeti da li određeni radijatori ili cijevi ne griju koliko bi trebalo, pa reagujte na vrijeme. Obavite sve što se tiče održavanja ili uštede energije: ovdje se misli na izolaciju cijevi, čišćenje dimnjaka i zamjenu filtera kod kotla i peći. Ukoliko za grijanje koristite klima uređaje, trebalo bi da ih propisno očistite i da provjerite da li su dopunjeni freonom. 

 

Napravite listu i pridržavajte je se 

 

I za kraj, ugledajte se na profesionalce u čišćenju: oni uvijek imaju plan akcije koji uvijek slijede do kraja. Odvojite vrijeme da napišete šta bi sve trebalo da se uradi i odredite prioritete za zadatke koji će vam oduzeti najviše vremena, ali koji donose najveće rezultate.

Generalni savjet je da se ne opterećujete detaljima previše i da ne zaboravite da investirate u proizvode i opremu koji će vam olakšati život.

     

Kontakt