Odabir boje za zidove u vašem domu jedan je od najtežih zadataka pri preuređenju interijera. Dobar odabir boja zidova u mnogome doprinosi cjelokupnom izgledu prostorije. Odabir boja u domu ne može se prepustiti slučaju ili trenutnom raspoloženju, već pri odabiru boja morate uskladiti boju zidova boji namještaja, namjeni sobe koju uređujete i sve to možda uskladiti s vašom najdražom bojom.

Ne zaboravite da bi i namještaj koji naknadno kupite trebao biti usklađen s bojama koje odaberete.

 

Boje zidova u dnevnoj sobi

 

Dnevna soba je prostorija u kojoj najviše boravite. S bojama u njoj možete eksperimentirati, ali imajte na umu da ne napravite preveliki kontrast među bojama namještaja i zidova. Najbolji izbor za boje dnevnog boravka su pastelne boje. Posljednjih godina je vrlo popularno ljepljenje foto-tapeta te zidnih naljepnica. Ako lijepite foto-tapete odaberite samo jedan zid u prostoriji, a ostali neka budu jednobojni i usklađeni s bojom koja prevladava na tapetama.

 

Boje zidova u kuhinji

 

Odaberite ugodne boje u kuhinji i blagovaonici kako bi vam pripremanje i konzumiranje hrane bilo što ugodnije. Pored usklađivanja s bojom kuhinjskih elemenata, boju zidova u kuhinji potrebno je prilagoditi i boji pločica ili zaštitnog stakla koji su neizostavan dio svake kuhinje. Za kuhinju su najbolji svijetli i nježni te živi tonovi. U ovom dijelu doma se ne preporučuje upotreba hladnih nijansi sive i plave boje, jer umanjuju apetit.

 

Boje zidova u spavaćoj sobi

 

Spavaća soba je mjesto za opuštanje i odmor, pa i boje zidova trebaju biti usklađene s namjenom ove prostorije u kući. Zidove spavaće sobe je najbolje bojiti plavom, ljubičastom, sivom ili bež bojom. Neutralne nijanse ovih boja pomoći će Vam da lakše utonete u san. Narančasta i crvena boja nisu prikladne za zidove spavaće sobe jer razbuđuju.

 

Boje zidova u dječjoj sobi

 

Zidovi dječje sobe mogu biti obojani najrazličitijim bojama. Boje trebaju biti žive, no ne previše jarke i fluorescentne kako ne bi izazvale agresiju kod djece. Ako uređujete sobu za bebu koristite svjetlije i nježnije boje te pastelne nijanse. U dječjoj sobi možete za svaki zid odabrati drugu boju ili čak na isti zid nanijeti dvije različite, najčešće kontrastne boje. Zidove dječje sobe napravite još zanimljivijima korištenjem zidnih naljepnica.

Kontakt